nedelja, 1. julij 2007

Pred odhodom v Huayhuash

... sva s soplezalcem G. Kresalom poskusila zbrati cim vec informacij o Puscanturpi Este in dostopu do nje. Fotografija z juga pokaze, da bo od roba vzhodne stene (desno, v profilu) do vrha treba splezati se oster greben. V Andih je to pogosto - ceprav navidez nic posebnega - kljuc smeri.

Logistika dostopa pa je - kakor obrnes - zoprna. Ali se vozis kot idiot (cca 10 h) in potem dostop z osli traja (upava) 2 dni, ali pa se vozis malo manj in potem prepesacis polovico Huayhuash treka. Ker greva plezat, bo vseeno boljsa prva varianta, ceprav se najprej spustiva do morja, nato pa nazaj na 3300 do izhodisca, vasice Cajatambo o kateri tudi lokalci ne vedo povedati skoraj nic.
Druga zanimivost je skala. Skupina Puscanturp se razlikuje od ostalega Huayhuasha po skali. Tuf je kamnina vulkanskega izvora, naceloma trdna in hrapava, mestoma pa tudi manj primerna za plezanje (majavi bloki). Znacilne so navpicne razclembe in ozke poci. Vec o tem verjetno pove fotografije iz stene sosednje Puscanturpe Norte (smer Pasta Religion, 7a) , najbolj obdelane stene v tej skupini. Upava, da bo skala trdna tudi v najini steni...

Aklimatizacija je opravljena

Ker greva letos v skalo, sva se po kolesarjenju odpravila trenirat v "plezalisce" na 4500 metrih v dolini Llaca neposredno nad Huarazom. Smeri (jih je kakih 40, vecinoma 1 R) v gladkem granitu z majhnimi oprimki so odlicne in dobro opremljene, ambient pa je sploh super (stena v ozadju je Ochsapalca).

Vcerajsnji dan pa je bil namenjen "klasicni" aklimatizaciji na vrh Rima Rima (cca 5200m) nad isto dolino. Zvecer pa sva spet v Huarazu.