torek, 13. november 2007

Kdo preživi ?... je vprašanje, na katerega ima odgovor revija Alpinist. Majico je nosil Jim Bridwell na predavanju v Gorici, kar sem v nekem mailu mimogrede omenil uredniku revije Christianu Beckwithu. "Če se ne motim je še ena nekje v hiši... pošlji mi naslov", je odgovoril. In tako je majica danes prispela po pošti iz Wyominga, skupaj z Alpinistovo kapo iz flisa.

Živi in pusti umreti...

ali v originalu (po J. Bondu): Live and let die (on Everest) je naslov zelo zanimive študije dr. Erika Monasteria, alpinista in forenzičnega psihiatra. Ena njegovih splošnih ugotovitev glede "tveganih" športov: Public attention in these sports generally focuses on tragedies and as such is highly emotive and sensationalized.
V okviru filozofije doseganja ciljev "za vsako ceno" omenja tudi nasprotovanje nekaterih komercialnih odprav objavi posnetkov lanskega incidenta na sedlu Nangpa La. V študiji sta uporabljeni tudi dve moji (že prej objavljeni) fotografiji.

Polhograjska MTB lepotica

Zadnjih nekaj dni je bilo idealnih za gorca in za raziskovanje skritih koščkov Dolomitov. Zaenkrat samo nekaj posnetkovz nedeljske ture, o kateri bom še kaj napisal. Ko bo čas...

Skrivnostna Anapurna

Tomaž Humar v Anapurni očitno ni preplezal nove smeri, pač pa ponovil smer Kukuczka-Hajzer v nižjem desnem delu stene in nadaljeval do vzhodnega vrha gore (8047 m; glavni vrh meri 8091 m)
Informacije so dostopne v najnovejši objavi na spletni strani Gore-Ljudje, pa tudi v zadnjem delu Alpinističnih novic.
Obširnejša razlaga je v ameriškem Apinistu.