petek, 25. januar 2008

Oman: prvi dan

Vožnja Ljubljana-Istanbul-Muscat je minila mirno in okrog 6h zjutraj smo se Miško, Andreja, Matej in jaz usedli v bleščečega Land Cruiserja letnik 2008. Mrcina s tankom za 140 l požre temu primerno bencina, ki pa je tam na sreči 5x (pet krat) cenejši kot pri nas. Do Jebel Mishta je od gl. mesta kakih 300 km vožnje.

Ceste so lepe, ravne, pokrajina kot iz filma ...

Vmes se ustavimo v starodavni prestolnici Nizwa (na zemljevidu Nazwah). Na tržnici nakupimo sadje in zelenjavo, v marketu pa ostalo hrano. Po krajšem iskanju najdemo tudi plin za kuhalnike.
Misht je viden že od daleč, saj se z njim pogorje Zahodni Hajar dvigne naravnost iz puščave. Poleg vasice Al Ayn se na gričku nahajajo grobnice v obliki čebeljih panjev iz okrog 3000 let pr.n.š., zgodovinska znamenitost od zaščito UNESCA.
Zgodaj popoldan dosežemo mesto za bazni tabor, kot je opisano v Toby-jevih navodilih. Tukaj pa mogočna Toyota ni več le za okras: na razritem terenu vadija (suhe struge puščavskega hudournika) pokaže svoje odlične sposobnosti. Ko postavimo šotore, je delo prvega dne v glavnem za nami.









Pod večer se sprehodimo še navzgor proti steni in si jo ogledamo v zahajaojočem soncu....

Ohladitev

... s puščavskega sonca na led: jutri (v soboto) ob 11 h je v Mlačci pri Mojstrani še ena hitrostna tekma na ledenem slapu, tokrat brez štartnine ! Vabljeni vsi, saj gre predvsem za plezanje, žur in družabno srečanje, rezultat je postranskega pomena in zgolj nujno zlo, ker je pač tekma... Več na strani Slovenskega pokala Vabljeni !