nedelja, 25. november 2007

Vzponi za AAJ

American Alpine Journal je verjetno najboljši letni zbornik dogajanja v svetovnem alpinizmu. Pred kratkim je objavil poziv avtorjem novih smeri v letu 2007, da pošljejo svoje prispevke za naslednjo izdajo zbornika. Na njihovi spletni strani so tudi navodila za pripravo.
Preko njihove spletne strani je omogočeno tudi iskanje po vseh preteklih številkah AAJ od 1966 do 2006 (razen zadnje, ki je dostopna članom American Alpine Cluba in avtorjem prispevkov). Ogromna in preverjena baza podatkov je odlična podlaga za ideje in izbiro novih ciljev.

Sicer so v zadnji številki od 12 takoimenovanih "leading articles", daljših člankov ki predstavljajo pomembnejše dosežke v letu 2006 kar trije slovenski: The winds of Chomolhari (Marko Prezelj), Encounters with Janak (Andrej Štremfelj) in Cho Oyu contradictions (Pavle Kozjek).

Pester sobotno-nedeljski večer

... se je zame začel s predavanjem v Homcu pri Kamniku. Po zaključku je Metod Humar, nekdanji soplezalec Toneta Škarje postavil zanimivo vprašanje: koliko smeri v velikih himalajskih stenah bi bilo preplezanih, če ne bi za vzpone vedel nihče razen avtorjev... ?
Nadaljevanje je bilo v Kranju. Tradicionalni plezalski žur je pokazal, da je interes plezalcev za tovrstne aktivnosti velik in da stari dobri Unimogsi brez težav iz leta v leto podaljšujejo prometno dovoljenje (verjetno opravljajo redni servis :). Pa še nekaj: v živo je bilo opaziti posledice (za mnoge) spornega tobačnega zakona - dalo se je dihati...