nedelja, 1. julij 2007

Pred odhodom v Huayhuash

... sva s soplezalcem G. Kresalom poskusila zbrati cim vec informacij o Puscanturpi Este in dostopu do nje. Fotografija z juga pokaze, da bo od roba vzhodne stene (desno, v profilu) do vrha treba splezati se oster greben. V Andih je to pogosto - ceprav navidez nic posebnega - kljuc smeri.

Logistika dostopa pa je - kakor obrnes - zoprna. Ali se vozis kot idiot (cca 10 h) in potem dostop z osli traja (upava) 2 dni, ali pa se vozis malo manj in potem prepesacis polovico Huayhuash treka. Ker greva plezat, bo vseeno boljsa prva varianta, ceprav se najprej spustiva do morja, nato pa nazaj na 3300 do izhodisca, vasice Cajatambo o kateri tudi lokalci ne vedo povedati skoraj nic.
Druga zanimivost je skala. Skupina Puscanturp se razlikuje od ostalega Huayhuasha po skali. Tuf je kamnina vulkanskega izvora, naceloma trdna in hrapava, mestoma pa tudi manj primerna za plezanje (majavi bloki). Znacilne so navpicne razclembe in ozke poci. Vec o tem verjetno pove fotografije iz stene sosednje Puscanturpe Norte (smer Pasta Religion, 7a) , najbolj obdelane stene v tej skupini. Upava, da bo skala trdna tudi v najini steni...

1 komentar:

Unknown pravi ...

Nepomembna pripomba, ampak zdi se mi, da je ta kamen bolj neke vrste bazalt, ki se pri ohlajanju zaradi krčenja kroji v petkotne stolpe, kot tuf. Za kaj več pa bi bilo potrebno pogledati na geološko karto tega območja.
http://en.wikipedia.org/wiki/Basalt
Vsekakor pa želim uspešno plezanje.

LP
Bogomir