ponedeljek, 9. julij 2007

"Stonehenge"

...se imenuje prva smer v doslej nepreplezani vzhodni steni 5410 m visoke Puscanturpe Este v perujski Cordilleri Huayhuash. Z Grego Kresalom sva jo zlezla 6.julija v skupno 14 urah (vzpon in sestop). Ce se zdi ime nenavadno - spodnja slika pove veliko o "arhitekturi" te stene, ki je bila posebno plezalsko dozivetje. Po razpolozljivih podatkih je to sele drugi vzpon na vrh nasploh (prvi: Anglezi leta 1986, podrobnosti niso znane).




Dnevi v Huayhuashu so si sledili takole:


Torek, 3.julij


Taksi naju za 200 USD odpelje v Cajatambo. O dolzini poti sva slisala razlicne ocene, od 8 do 12 ur; zadnjan cifra je bila precej blizja resnici. Kilometri tu ne stejejo; zakaj ne, se vidi iz spodnje fotke

V vrocih prasnih kanjonih in soteskah reke Pativilca je bilo treba nekajkrat zavihati rokave in pripraviti pot najinemu taksiju.








Ko smo po 11 urah voznje dosegli Cajatambo si je najin sofer obrisal pot s cela. Prvi problem je bil resen. V prenociscu poleg glavnega trga (Plaza de armas) sva nasla tudi ariera (vodica oslov) za najine tovore.










Deklica ob cesti pred Cajatambom prodaja bonbone





Sreda, 4.julij

Okrog osmih skupaj z arierom Antoniom odrinemo na pot. Na vrhu hriba se odpre pogled na dolino reke Pumarinri - tu se pricne Huayhuash z juzne strani.














Po dolini Pumarinri smo prehodili skoraj 30 km




Pot ni bila naporna in nekaj prizorov je bilo zares lepih... Lame tudi v teh krajih niso pogosto takole "na ogled".















Lame ob reki Pumarinri













Ariero, burros y dos gringos - naprej proti cilju






Proti veceru sva v daljavi prvic zagledala najin cilj. Tabor smo postavili na prijazni planoti ob robu jezera Viconga, ki lezi na visini okrog 4200 metrov.

.




















Nadaljevanje sledi...

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Čestitke!
Čudovite fotografije!!!

Anonimni pravi ...

Bravo, čestitke!

Anonimni pravi ...

Bravo!bravo!

stole@planinarenje.org