sobota, 17. november 2007

Več podrobnosti o Anapurni


... Tomaža Humarja se je končno pojavilo v poročilu na spletni strani Explorersweb-a. Verjetno bo še nekaj razprave o tem, koliko je smer v že preplezanem stebru (Hajzer-Kukuczka, desna linija) zares nova: v manjših stenah so si smeri včasih razmeroma blizu, v himalajskih razsežnostih pa so pravila nekoliko drugačna...

18 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Mislim, da je vse jasno in kdo je zares CAR! TN

Anonimni pravi ...

Kot zgleda je sedaj to rešeno ... http://www.mounteverest.net/news.php?news=16754

Anonimni pravi ...

Zakaj se alpinisti posamezniki ukvarjate s tem, ali je opravljen vzpon (drugega) alpinista res dober, ali je res prvenstven, ali je njegova javna podoba upravičena ali ne. Ob obilici alpinističnih medijev bo to delo gotovo opravila strokovna javnost. Menim, da ni potrebe, da sami sebe (še posebej kot vrhunski alpinisti) izpostavljate na način, ki omaje vašo lastno podobo, posledično pa tudi podobno slovenskega alpinizma. Pa še naprej varen korak in dober grif!

Anonimni pravi ...

Alpinisti se ukvarjajo s tem zato, da sebi filajo EGO, druge pa najrajš dol tlačijo - konkurenca, bejb. Strokovne javnosti pa pač ni in je recimo nek jebeni cajtng Alpinist, ki ga itak fura nek ozek krog ex-zafrus-plezalcev, ki pospešujejo ostalih pet alpinistov, ki so kao trendi, pa najbolj spidi, pa najrajš druge ustvarjalce po svetu napizdevajo. To je svet alpinizma in na to se je treba prilagodit. Bljak, bljak, bljak...

Anonimni pravi ...

Dejstva so dejstva in jih ne gre spreminjati ali prirejati sebi v prid. Humar počne točno to, prireja dejstva sebi v prid! Vsak, ki je vsaj malo realen in ki je kadar koli plezal v Himalaji ve, da ta smer nima nobene veze z nazivom prvenstvena smer. Vse kar lahko komentiramo je, da je na odličen način ponovil smer v jugovzhodnem rebru vzhodne stene. Torej niti približno ni plezal v južni steni Anapurne, kot hoče to pred mediji na vsak način predstaviti.

Humar prireja dejstva sebi v prid, če bi objavil točno to kar je naredil bi bil car. Zdaj pa je ravno kaj drugega. Nekako tako kot ga je moj kolega mimo grede ocenil; kar naredi z rokami z ritjo podre.

Anonimni pravi ...

Če dobro razumem zadnjega komentatorja: "sicer je dobro zlezel, ampak moti njegov PR-ovski pristop - kao tendenciozna predstavitev dosežka". V redu. Misel ima svojo notranjo sklepčno strukturo in jo je mogoče zagovarjati. Zanima me samo, od kdaj je PR sestavni del alpinizma. Če obrnem: naj postavimo v hribih naslednjo tezo: nisi dober plezalec (alpinist, himalajec...), če samo dobro zlezeš, ampak to potem predstaviš na nevšečen način?
Kot sem že zaželel; samo naj nam grifi zdržijo - edino to je pomembno. Pa lep pozdrav prav vsem.

Anonimni pravi ...

PS: a ni bilo zdajle nazadnje, da Humar o Anapurni sploh ni nič objavljal, ampak so se drugi komentatorji (zdi se mi, da sem v medijih zaznal Škarjo)sami lotili analize podviga v ZAHODNEM delu stene? Kaj je torej Humar narobe predstavljal? To, da je napisal, da gre za novo smer? Seveda sem lahko zgrešil - ampak kje v medijih pa je že kaj dajal ven razen linkanega članka na everest netu?

Anonimni pravi ...

Vi ste pa res trop enih nejevernih Tomažev.
Samo poglejte tole sliko:
Z nje se jasno vidi, da je celo v zgornjem delu Tomaž spretno izognil grebenu, po katerem sta hodila Poljaka- enostavno tako, da je zaplaval kakšnih 20 m nad njim. Genialno!

In tudi spodaj do B do C1 si je free solo vzpon znatno otežil, ko se je moral ukvarjati še z vlečenjem spremljevalca.

In kakšni očitki nekaj, da ni stopil na vrh, po katerem se je imenovala njegova odprava (Humar Solo Annapurna I Expedition 2007). Pa kaj si vi predstavljate? Da bi človek s tem kršil še božje zakone? Še enkrat si preberite njegovo ganljivo izjavo ("I trust God, I pray, I feel safe! Even if the weather is good I would never dare to continue to the main summit at 8091 m as God gave me the possibility to reach it already once in 1995."). Ha, sedaj razumete, tepci nejeverni?

In nazadnje še o nekih brezveznih očitkih, da kao ne gre za prvenstveno smer. Tomaž je že na Daulagiriju dokazal, kako spretno se zna izogibati stopinjam svojih predhodnikov. Razen tega, kako naj človek ve, da so v steni, kjer kar mrgoli smeri, blizu njegove pred mnogimi leti plezali neki bedni Poljaki?!

Tomaž je car! Tomaž je bog! Aleluja, slava mu!

Anonimni pravi ...

Aja! Mi se pogovarjamo o Tomažu in ne o njegovem plezanju. Smo prešli na vrednostne ocene o ljudeh, ne na debato o njegovih dejanjih. Naj vam probam citirat človeka (za katerega ni važno, kaj mislim), je pa enkrat v pok. Grif napisal: "fantje, pejte raj u hribe. tam je lepo"

Anonimni pravi ...

BRAVO TOMAŽ!
Si pa, mimogrede, odličen indikator kritičnosti in negativizma - ne vem, ali je to prav specifika slovenskega naroda, mogoče Zahoda na sploh? Vem pa, da se smejimo bistveno manj kot na primer prabivalec neke deželice tretjega sveta.
tvoja fenica

Anonimni pravi ...

Bravo Tomaž!
Nimam kaj dodat, ponovno si pokazal, da si človek in eden najboljših. Smešno je, da tvoj vzpon prebolevajo neki nakladači Tomaži J in Petri M ki bi se že na dostopu izgubili. Če pa bi se že našli pot do stene bi se zihr usrali v gate. Še enkrat Čestitke!!!!!

Anonimni pravi ...

Bravo Tomaž!

Zakaj bravo? Ja zato ker si pokazal dvajset let pozabljeno linijo, ki bi jo Davo Karničar brez večjih težav in truda presmučal!

Tomaži J in Petri M bi kot prvo točno vedeli kaj gredo plezat in ne, da bi šele po vzponu ljudje ugotavljali ali so splezali prvenstveno ali kdo ve kaj že. Kod drugo nebi risali nekih brez veznih vsiljenih črt tri centimetre od neke že obstoječe smeri in na vsak način želeli izsiliti, da gre za prvenstveno. Kot tretje in zadnje, če gre za tiste Petre M in Tomaže J, katere imam jaz v mislil, lahko povem, da so vzponi teh »nakladačev« neprimerljivo boljši, zahtevnejši, predvsem pa bol domišljeni, kot od človeka, ki mu posvečamo to razpravo.

Anonimni pravi ...

Ti zadnji/-a anonimnež/-ka!

Me pa zanima, a si kdaj kej temu podobnega počel/-a, da se tako zlahka po... na Humarjev vzpon? In, a se res tako dobro spoznaš na vse Tomeže M-je, P-je itd-je in situacije v Himalaji, alpinizem itd., da tako zlahka popljuvaš vse to?

fenica

Anonimni pravi ...

http://www.alpinist.com/doc/web07f/newswire-nepal-himalaya-annapurna-humar

Anonimni pravi ...

Me zanima, če je na objektivnost članka kaj vplivalo dejstvo, da sta Griffin in Prezelj prijatelja (soplezalca...). Malo sta lezla tu, malo skupaj na Škotskem, poti so se križale v zvezi z zlatim cepinom.... Naenkrat to ni več južna stena Anapurne ampak amapk Raz Rock noir in ponovitev smeri, ki sta jo v anapurni zlezla Poljaka.... NI kaj - možak je dosleden.

Anonimni pravi ...

To je maslo tega voluharja Prezlja k v rit leze tem ameriškim plezalcem in bi prodal dušo za zlat cepin in da bi Humarja v nič dajal. Še ta ameriška Hiša je tu, ki sam pljuva čez vse. B

Anonimni pravi ...

House in Prezelj predvsem igrata na čiste karte kar v alpinizmu pomeni največ, Humar pa je en velik nakladač. Tako je leta 1999 kot prvi Slovenec preplezal južno steno Daulagirija, je sedaj prvi človek ki je solo preplezal "južno steno" Anapurne. Tisti, ki plezajo v Himalaji točno vedo kaj pomeni južna ali vzhodna stena, kaj je nova smer, tisti ki pa plezate po netu pa nimate pojma

Anonimni pravi ...

Dejte komentirat s svojimi imeni in priimki. Da vidimo kdo si potem upa pisat komentarje.

LP Matej Kladnik